Het Gerechtsportaal van de Sint-Walburgiskerk te Zutphen

Het Gerechtsportaal van de Sint-Walburgiskerk te Zutphen Bekijk groter

978-90-75616-10-1

Nieuw product

Auteur: Els van Nieuwland - Landheer

Architectuur en iconografie van kerkelijke en stedelijke rechtspraktijken

Meer details


€ 12,50

 • Specificaties

 • BindwijzePaperback
  TaalNederlands
  Verschijningsjaar2008
  Pagina's54
  Afmetingen220x150 mm
 • Over dit boek

 • Aan de noordzijde van de Sint-Walburgkerk te Zutphen bevindt zich een ruim, rijk uitgevoerd portaal dat een opvallende gelijkenis vertoont met het noordportaal van de Sint-Maartenskerk te Zaltbommel en in mindere mate met het noordportaal van de Sint-Nicolaas of Bovenkerk te Kampen.

  Alle drie de portalen zijn in de tweede helft van de vijftiende eeuw tegen de zijbeuken van de kerken aangebouwd. Ze zijn eerder als een kleine voorhal dan als een gewoon toegangsportaal te beschouwen. Aan de oost- en westzijde heeft elk ingemetselde stenen banken. Opvallend is dat de drie portalen geografisch gezien naar het bestuurlijk-juridische centrum van de stad gericht zijn. Op grond van het 'voorhal'-karakter, de banken en de ligging is er voldoende reden om zich af te vragen of hier sprake is van gerechtsportalen. De juridische functie van het kerkportaal was in de Middeleeuwen niet uitzonderlijk. Men vond deze portalen vanaf de negende eeuw in heel het Heilige Roomse Rijk, Frankrijk, op het Iberisch Schiereiland en in Engeland.

  DEZE UITGAVE IS TE VERKRIJGEN VIA DE KERKWINKEL VAN DE WALBURGISKERK TE ZUTPHEN. ZIE VOOR OPENINGSTIJDEN: https://bit.ly/3FSxpGn